OM OSS

BERÄTTELSEN OM OSS

Ekmans på Torget är en delikatessbutik som passande nog ligger på Nobeltorget i Karlskoga. Hjärnan bakom butiken är företagaren och entreprenören Maria Ekman som tidigare drivit både café, restaurang och jobbat som bröllopskoordinator i Thailand. Men hur kom det sig att Maria valde att starta en delikatessbutik? Läs vidare så får du svaret...

På 50-talet startade Marias farfar, köpmannen Erik Ekman ICA-butiken Ekmans Snabbköp i

Bråten i Karlskoga. Några år senare tog sonen Lars över butiken tillsammans med sin fru Ingrid, alltså Marias mor och far. Maria fick ofta, för att inte säga jämt, hjälpa till i butiken. Hon säger att redan när hon var tio fick, med den typiska klichén, gå "livets hårda skola", och det är det som gjort att Maria blivit den hon är idag. Hon säger även att pappa Lars redan på på 80-talet hade drömmar om att få öppna en delikatessbutik på torget i Karlskoga. Där skulle de fina Bofors-fruarna handla sina godsaker, men Lars visste inte då om Karlskoga var redo för en delikatessbutik.

Sommaren 2013 blev Maria arbetslös för första gången på 25 år. Hon funderade hela sommaren på vad hon ville syssla med framöver.

Tiden gick och hösten kom, och Maria hade fortfarande inte klurat ut sin framtid. Men plötsligt, en sen kväll i mitten av oktober slog det henne.


"Jag gillar god mat, upptäcka nya smaker och att möta nya människor, vad kan jag göra av det?"


En butik. En delikatessbutik! Fylld av goda olivoljor, marmelader, kex, och konfektyr. En stor delidisk med ost, korv, skinka och härliga inläggningar. Det behövs i Karlskoga! tänkte Maria och spann vidare på sin pappas idé som han hade för 30 år sedan.

"När ska du öppna då?" undrade Marias sambo Patrik i mitten av oktober.

"Första advent, 1 december." svarade hon.

Patrik tittade på henne och förklarade att de inte skulle hinna med allt. De behövde för det första en lokal att vara i. Sen att bygga butiken i lokalen, hitta leverantörer, kassasystem och mycket mer.

"Klart det går!" fick han bara till svar.


Sex veckor senare ställdes den sista produkten upp på hyllan, då var färgen

fortfarande fuktig... Hyllorna var fyllda, delidisken på plats, och kön sträckte sig utanför butiken. Marias pappa var inne på helt rätt spår, och nu 30 år senare gör butiken succé!

Vilka

ÄR VI SOM JOBBAR?

Här nedan kan du läsa om oss som jobbar på Ekmans och varför vi älskar det vi gör.

MARIA EKMAN

Maria har varit egenföretagare sedan 1999. Hon har tidigare drivit restaurang och caféer,

och även jobbat som bröllopskoordinator i Thailand under fyra år. Det stora matintresse har hon ärvt från sin familj där mat alltid varit det stora samtalsämnet. Hon är en livsnjutare som gillar möten med människor och upplevelser.

EMMA THORED

Emma har varit en del av Ekmans-familjen i två år. Hon tog studenten sommaren 2016, och vi är väldigt stolta att ha henne som anställd hos oss. Emma är våran egen solstråle och hon erbjuder alltid våra kunder den bästa servicen (precis som oss andra också såklart)

AGNETA ANDERSSON

Agneta och Maria startade cafeét Kafferian i Kristinehamn 2004. Agneta drev det fram till hösten 2015, då hon började jobba hos oss. Agneta har precis som Maria ett enormt matintresse, och har rest runt mycket i världen.

"För oss är det en självklarhet att ge våra kunder den bästa servicen.

Butiken är till för alla  & därför är vi lyhörda efter vad kunderna vill ha på våra hyllor.

Och hos oss på Ekmans får man alltid provsmaka."

©Ekmans på Torget - 2019          |          070-720 08 93          |          Torget 16, 691 31, Karlskoga